Notater |
- Fra Slægtsbogen skrevet af Johannes Kjeldbjerg i 1962:
Ingvard Kjeldbjerg f. 17/12 1892, på Kjeldbjerggård. Død Højvang 27/5 1939, begravet fra Foldby Kirke.
Gift med Karoline Lyngby f. 2/8 1901 i Højvang, Foldby sogn, Aarhus, datter af gdr. Jens Lyngby og hustru Maren (Jens Lyngby var trillingfødt).
Karoline, også kaldt Nina blandt de nærmeste, var friskolelærerinde bl.a. i Fårtoft Friskole på Mors, hvor Ingvard lærte hende at kende. Ingvard var på højskole, bl.a. Askov, og landbrugsskole. Han var den eneste af brødrene, som gennemgik soldatertjenesten, men til gengæld også en lang tjeneste, over to år, idet han skulle have været udtaget til underofficer korporalsskolen, men blev fritaget mod i stedet at gå over til ambulancetjenesten, hvortil han fik forlænget tjenestetid med 3 mdr. Lige hjemkommet i juli 1904 blev han i august indkaldt til såkaldt sikringstjeneste på grund af optakten til Første Verdenskrig. Der måtte han ligge i ca. 1 år. Grunden, til at man ville have haft ham på korporalskole, var antagelig hans harmoniske legemsbygning og sikkerhed i øvelserne, hvilken han nok havde fra sin dygtighed og præcished som gymnast. Han var da også udtaget som deltager til det danske olympiadehold i Stockholm i 1912.
Efter giftermålet boede parret først på en mindre landejendom i Frøslev på Mors, men overtog få år efter Karolines fødegård, kaldet ”Refshøjgård”, i Højvang. Udhusene var meget gamle, af bindingsværk, som parret efter at være nogenlunde konsolideret begyndte en opbygning af. Da indhentede ulykken Ingvard pinselørdag d. 27. maj 1939. Han blev kørt ned af en bil med øjeblikkelig død til følge.
Fortalt af Bent Kjeldbjerg (søn af Ingvard Kjeldbjerg) til Slægtsfesten d. 9/6 2012:
"Jeg kan tydelig huske den dag, min far blev kørt ned. Far var på cykel til byen. Landbetjenten kom til Refshøjgård og ville tale med min mor. Og landbetjenten havde min fars kasket i sin hånd for ligesom at gøre det "bevist", at det var min far, Ingvard Kjeldbjerg, der var blevet kørt ned og dræbt. Og betjenten havde spurgt mor, om hun ville med for at se sin mand, men at han ville tilråde hende at sige nej! Vi fik senere at vide, at manden, der havde ført bilen - det var en chauffør hos Falck og Zonen - han var ikke på arbejde på det tidspunkt, men han havde i sin egen bil været hos Købmanden og havde forsynet sig lidt rigeligt med "de våde varer". Ja - den dag glemmer vi aldrig, og når jeg den dag i dag kører forbi stedet, hvor far blev dræbt, går tankerne tilbage."
Karoline, der derefter var alene med de 6 børn, var en stærk kvinde, og hun drev gården videre og fuldendte dens opbygning. Da alle hendes 6 børn var blevet voksne, var det Karoline, der sørgede for, at Højvang blev til et samlingspunkt for familien, både til fødselsdage og i julen. Karoline døde d. 5. august 1994. Hun blev 93 år.
|