Notater |
Afskrift af Peder Sandal's dødsanmeldelse i Morsø Folkeblad den 14.5.1938.
Sogneraadsformand Peder Sandal, Bjergby, er i Nat pludselig død. Dødsaarsagen var et Hjerteslag.
Det er kun en Maanedstid siden, Peder Sandal kom op paa Redaktionen og bad os lade være med at skrive, at han fyldte 70 Aar nogle dage senere. Det var ingen falsk Beskendenhed, der laa bag denne Anmodning, men udelukkende et Ønske om ikke at være Midtpunkt i den Hyldest, som uværerligt fra alle Kanter af Øen vilde være strømmet sammen om denne fremtrædende Kommunalmand.
Peder Sandal var født i Bjergby og overtog i 1896 sin Føde- gaard, som han drev, indtil han for en Del Aar siden flyttede ind i det Hus ved Gaarden, der i en lang Aarrække ogsaa havde været hans Forældres Hjem, mens han selv stod for Driften. Gaarden blev derpaa overtaget af den eneste Søn.
Det er som Kommunalmand. Peder Sandal har skapt Respekt om sit Navn ud over Øen. For 21 Aar siden blev han valgt ind i Alsted -Bjergby Sogneraad og straks valgt til dets Formand; denne Post har han bestridt siden og paa en saadan Maade, at alle maa erkende han har været Kommunen en god Mand. Peder Sandal satte sig ind i de kommunale Problemer med en Grundighed, der er karakteristisk for ham ogsaa i andre Retninger. - Han vilde i alle Forhold dele Ret og Skel lige; derfor fældede han ikke en Dom eller tog Stilling til en Sag, før han havde sat sig ind i alle Enkelthederne. Men naar det var sket, tog han sit Standpunkt ud fra sin personlige Overbevisning. Han lod sig ikke paavirke af andres Synspunkter. Dette kom naturligvis Stærkest til Udtryk i Arbejdet inden for Kommunen, hvor hans Virksomhed satte et Præg, som ikke slettes hurtigt.
Det er ganske Naturligt, at Sogneraadene paa Mors i sin Tid valgte Peder Sandal til Formand for deres Forening. Han var med sin store Begavelse og Indsigt i alle kommunale Forhold en Ledertype; han havde en Evne til at se klart i de mest indviklede Forhold, og naar Diskutionen blev hed, fandt han altid en besindig Løsning.
Varetagelse af Kommunens Tarv var det, der først og fremmest laa Peder Sandal paa Sinde, men ved Siden heraf havde han dog mange Interesser. Især var han stærkt optaget af Kirke- og Skole- spørgsmaalet. Han var Medlem af Frimenigheden og en flittig Kirkegænger. I de sidste Aar beskæftigede han sig meget med den nye Skolelov, som han ikke tog paa med særlig Velvilje.
løvrigt har Peder Sandal haft en mængde Tillidshverv, og trods sin Alder varetog han flere af dem endnu ved Siden af det ellers betydelige Arbejde, der følger med Hvervet som Sogneraads- formand. Vi nævner nogle af de mange Hverv: Medlem af Bestyrelsen for Morsø Elektricitetsforsyning, af Bestyrelsen for Jølby Mejeri, Medlem af Overvoldgiftsretten for Handel med Husdyr, Formand for Grundlisteudvalget, Formand for Forsamlingshuset, Formand for Venstreforeningen og tilsynsførende med Bjergby Friskole. Det kan endvidere nævnes, at Peder Sandal var mellem Forkæmperne for at faa en Bane til Mors.
Med Peder Sandal har Mors mistet en særpræget Personlighed, en Mand, der ragede op over Flertallet og udførte et Arbejde, som kun faa vilde have kunnet paatage sig, endsige overkomme. Peder Sandal var i Ordets bedste Forstand en god Mand. Han havde megen Forstaaelse over for alle, der ikke var kommet paa den grønne Gren, og det var ikke mange der gik forgæves til ham efter Hjælp. Hans Minde vil blive bevaret længe i store Kredse af Øen.
Peder Sandal efterlader sig Hustru og tre Børn. En Søn har
som nævnt overtaget Fødegaarden, en Datter er gift og bor. i Salling og en anden Datter er Sygeplejerske i København.
|